Klinkt mooi, niet? De vraag is: is het waar en wanneer gelooft u dit bericht? Als het afkomstig is van pak ‘m beet ICTmagazine.nl? Of wanneer SAP het bekendmaakt? Of zelfs als u de kop of Facebook voorbij ziet komen? Voor de duidelijkheid: de kop is fake, al zouden we er – in alle bescheidenheid uiteraard – niet eens vreemd van opkijken als we genomineerd zouden worden.
‘Het staat toch op Google!’
Met de komst van social media worden we dagelijks overspoeld door berichten, variërend van amusement tot zakelijk en politiek geladen nieuws. De herkomst van die berichten is bijna even divers als de posts zelf. Enerzijds mooi dat iedereen via deze kanalen zijn ei kwijt kan (zonder fipronil in dit geval) maar anderzijds is het waarheidsgehalte van veel posts op z’n minst twijfelachtig. Vroeger waren kranten en het journaal de voornaamste informatiebronnen en ook toen kon het al geen kwaad om er af en toe een persoonlijke waarheidscheck op los te laten. Met social media is die noodzaak alleen maar groter maar het ontbreekt ons aan tijd om die check te doen. Tegen de tijd dat je daarmee klaar bent, is er immers alweer een dozijn nieuwe berichten binnengestroomd. Jongeren, immers opgegroeid met social media, nemen vrijwel alles voor waar aan wat ze lezen. ‘Het staat toch op Google? Nou dan!’ Dat is op z’n minst zorgwekkend.
Advertentiegelden
De redenen voor het brengen van fake nieuws lopen uiteen van botte onwetendheid tot politieke beïnvloeding (denk aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de vermeende Russische hacks) en het binnen harken van advertentiegelden. Facebook en Google hebben niet voor niets maatregelen genomen tegen fake news sites om het genereren van advertentie-inkomsten te voorkomen. Websites als FactCheck.org en Snopes.com draaien overuren en ook dat is niet zonder reden. Rectificaties daarentegen zijn even zeldzaam als Nederlandse clubs in de Europa League. En dan heb je nog de hoax, waarbij voor de grap verhalen de wereld in worden geslingerd, zoals het kunnen opladen van iPhones in de magnetron en popsterren een of andere ziekte toedichten. Bij Vigour Consulting zijn we maar wat blij dat alles in ons werk draait om feiten, harde data, data integriteit. Het is als het ware onze tweede natuur. Daar zouden we met wat politiek engagement nog leuke dingen mee kunnen doen in Den Haag.
Wie weet leest u in de nabije toekomst wel ergens dat we ons verkiesbaar hebben gesteld. Voordat u op ons stemt, natuurlijk wel eerst even checken of het bericht waar is.