Als SAP-specialist komen wij bij de meest uiteenlopende organisaties over de vloer. Omdat ERP-systemen raakvlak hebben met vrijwel alle onderdelen van de bedrijfsvoering leren we klanten, en het werkveld waarin zij opereren, goed kennen. En dan loop je regelmatig tegen bijzondere zaken aan. Zoals bij een grote coöperatie van duizenden veehouders en telers die in de nabije toekomst te maken krijgen met kweekvlees. Kweekvlees zegt u? Jazeker, kweekvlees!
In-memory computing
Genoemde coöperatie heeft ettelijke fabrieken in binnen- en buitenland waarin producten van de band rollen als diervoeders, premixen, concentraten, mineralenmengsels en producten voor gewas- en teeltverbetering. Dat betekent dus onder andere heel veel product costing, oftewel calculeren. Dat kan dankzij onder andere in-memory computing in de nieuwe SAP-versie S/4HANA allemaal een stuk sneller. Hoe lang men de huidige prijsopbouw nog kan hanteren is de vraag, gelet op dat ‘kweekvlees’. Dat zou namelijk betekenen dat er veel minder slachtvee nodig is en het vraagt bovendien om een heel andere ‘voeding’. Maar waarom vlees op basis van stamcellen van dieren?
175 miljoen hamburgers
Allereerst zou traditionele vleesproductie te duur zijn. Het kost veel geld, grond en water om een dier dat lang moet groeien voordat het geslacht en geconsumeerd kan worden, van voedsel te voorzien. Daarnaast is het belastend voor het milieu in termen van landgebruik en uitstoot van broeikasgassen. Ook het dierenleed wordt als issue aangedragen. Ten slotte is het zeer de vraag of de conventionele aanpak de stijgende vleesvraag uit landen als India, China en Rusland aan zal kunnen. Als de stamcellen van een enkele koe genoeg zal blijken om 175 miljoen hamburgers te maken, dan kan kweekvlees natuurlijk een handje helpen. In theorie is zelfs berekend dat met de stamcellen van honderdvijftig koeien de hele wereld gevoed kan worden!
‘Kweekpersoneel’?
Voor kweekvleesfabrieken zou er dan wel een nieuwe veevoerindustrie moeten komen die massaal en goedkoop passend voer kan leveren. En daarmee zijn we weer terug bij ons werk voor die coöperatie. Afgelopen zomer hebben we voor een vestiging in Hongarije al een S/4HANA-implementatie gedaan. Sindsdien kunnen medewerkers met behulp van Fiori-apps op diverse devices via Explorer in SAP werken. Overal en altijd. Momenteel voeren we soortgelijke implementaties uit in Noordwest-Europa, inclusief Nederland en België. En toch, dat kweekvlees laat ons maar niet los. Wat is de volgende stap? Kweekkinderen? Kweekpersoneel als oplossing voor de krappe arbeidsmarkt? Voorlopig heeft kweekvlees nog veel hobbels te nemen, inclusief het nodige klinische onderzoek. En bij biologisch c.q. duurzaam vlees voelen wij ons eigenlijk best prima. Of is dat een beetje ‘rare’, oeps: raar, of juist ‘well-done’?