We hebben ze allemaal, veelal onbewust, al talloze keren gezien: de felgekleurde labels in de oren van grazende koeien. Achter die oormerken gaat een wereld op zich schuil, zo hebben we onlangs zelf mogen ondervinden. Een producent van oormerken schakelde ons in voor het automatiseren van de bestelprocedures. Dankzij variantconfiguratie van SAP kon het aanmaken van een slordige 60.000 artikelcombinaties worden teruggebracht tot slechts een handvol varianten.
Talloze productcombinaties
Het bedrijf is recentelijk overgenomen door een grote farmaceut die al jaren klant van ons is en die onder andere vaccins ontwikkelt voor vee. Omdat bepaalde vaccins voor dieren soms ook een mix zijn van bestaande varianten van zo’n vaccin, hebben we dus al eerder met dit bijltje gehakt. Je kunt het vergelijken met het ‘uitzoeken’ van een auto. Met alleen de keus voor een model en kleur ben je er nog lang niet. Wil je handgeschakeld of een automaat, wel of geen navigatie, sportuitvoering of niet. Afijn, je kent het wel. Het aantal productcombinaties dat hieruit voortkomt is logischerwijs enorm.
Razendsnel uitlezen
Dat bepaalde combinaties andere keuzes uitsluiten maakt het er niet makkelijker op. En hoewel de uitdaging bij de oormerken minder groot is dan bij auto’s, is het nog steeds behoorlijk omvangrijk en complex. De oorlabels bevatten sowieso wettelijk verplichte gegevens waarmee uiteindelijk de hele levensloop van elk dier te herleiden is. Het toedienen en registreren van medicijnen is daar slechts één van, maar wel een belangrijke met het oog op de volksgezondheid. De labels hebben ook een barcode die in het slachthuis met een speciale pen razendsnel wordt uitgelezen. Naast wettelijke voorschriften kunnen veehouders ook aanvullende, gepersonaliseerde informatie toevoegen.
Configuratieprofiel
Zo wordt eerder genoemde barcode veel gebruikt om bijvoorbeeld de melkproductie per koe en zelfs de lichaamstemperatuur te meten en met RFID uit te lezen. Omdat veehouders ook de specifieke uitvoering, vorm, kleur van de labels en zelfs het lettertype en de grootte ervan zelf kunnen bepalen en via een webshop kunnen bestellen, was het gebruik van variantconfiguratie geen overbodige luxe. Hierbij krijgt elk uitgangsmateriaal een zogenoemd configuratieprofiel mee waarmee de hoeveelheid in te voeren master data enorm wordt gereduceerd. Tevens moeten alle artikelen op de site gevisualiseerd worden.
Minimaal gegevensonderhoud
Tot slot hebben we een interface gebouwd zodat SAP ook met andere hardware kan communiceren, zoals een printer voor het met inkt of laser bedrukken van de oormerken. De klant profiteert niet alleen van een hoge mate van flexibiliteit, maar krijgt zijn oplossing snel opgeleverd met minimaal onderhoud aan de data. Want klanten ‘uitmelken’ laten we graag aan anderen over…