‘Drive all night’ van Springsteen, ‘On the road again’ van Willie Nelson, ‘Highway Star’ van Deep Purple en mijn persoonlijke favoriet: ‘Born to be wild’ van Steppenwolf. Zomaar wat epische songs over het plezier van auto- en motorrijden. Gezien het onophoudelijke fileleed van tegenwoordig zijn songs als ‘We’re on the road to nowhere’ van Talking Heads en AC/DC’s ‘Highway to Hell’ helaas toepasselijker. Hoe staat het eigenlijk met ICT-technologie als deeloplossing voor onze dagelijkse kudderoutine?
Smart traffic system
Wie elke dag weer achteraan mag sluiten, merkt er maar weinig van. Dat komt uiteraard deels omdat technologie alleen het probleem niet zal oplossen. Zolang we (lees: ‘de baas’) nog steeds de mogelijkheden van thuiswerken onvoldoende benutten en bijvoorbeeld het OV nog steeds niet aantrekkelijk genoeg is als alternatief, staat technologie vrij machteloos. Maar er zijn wel degelijk ontwikkelingen gaande, ook heel dicht bij ons eigen werkgebied. SAP doet namelijk ook een duit in het zakje met projecten in onder andere China. Naast haar eigen ‘Two Go’-applicatie voor carpoolen werkt SAP in de overvolle Chinese stad Nanjing met een lokale partner aan een next-generation smart traffic system.
Zelfrijdende auto’s
In dit IoT & Big Data project wordt intensief gebruik gemaakt van talloze sensoren in onder meer auto’s, taxi’s en bussen, smart camera’s en RFID-chips die samen 24/7 de status van alle transportsystemen in de stad monitoren. SAP staat er uiteraard niet alleen voor want wereldwijd zijn er vele initiatieven variërend van nog beter faciliteren van thuis- en flexwerken, door onder andere Microsoft, tot experimenten met zelfrijdende auto’s, sharing systemen en verbeterde navigatiesystemen met verdeeltechniek. Ook parkeren, of beter gezegd: het zoeken naar en hopelijk vinden van een plekkie, heeft de aandacht. Gelukkig maar, want parkeren is goed voor 1 op de 5 ongevallen en zorgt sowieso al voor vertraging.
Smart parking
Met smart parking worden weggebruikers visueel en auditief geholpen door vroegtijdig vrije plekken aan te wijzen. En dus eerder de weg te verlaten. Klinkt veelbelovend, zeker in combinatie met GPS-apps waarbij de bestuurder al ver tevoren hoorbaar naar de dichtsbijzijnde vrije parkeerplaats wordt geloodst. Er zijn ook andere lichtpuntjes. Zo zien onze jongeren – de millennials – zich helemaal niet meer zo nodig als eigenaar van een auto. Zij vinden Uber juist helemaal hip! Tot die tijd zeg ik: allemaal een motor van de zaak! Ik heb net een nieuwe gekocht en glip overal – letterlijk en figuurlijk – tussendoor. Klink dat niet als muziek in de oren?
Jochem Dekkers