Wannacry, Petya, Dorifel en een eindeloze reeks Trojan-varianten. Zomaar wat computervirussen waar we continu alert op moeten blijven. Te meer omdat ze, net als menselijke virussen, blijven muteren. Genoemde varianten hebben niet alleen voor veel opschudding en schade gezorgd, maar ook voor betere beveiligingsmaatregelen. Maar hoe is dat eigenlijk bij het griepvirus?
Schrikken geblazen
Tijdens een heftige griepgolf kan zomaar 20 tot 30% van uw personeel of collega’s ziek worden. Dat is een stuk hoger dan het gemiddeld aantal Pc’s dat ‘ziek’ wordt na een virusaanval. Dat weten we helaas uit eigen ervaring want de afgelopen maanden hebben we ons op momenten serieus zorgen gemaakt om de continuïteit van diverse projecten. Kijkend naar de financiële gevolgen van een griepepidemie, dan is het helemaal schrikken geblazen. Griep kost het bedrijfsleven jaarlijks ruim een miljard euro. Daarmee is een griepje lang niet zo onschuldig als het klinkt. Toch worden er tegen dit virus nauwelijks beveiligingsmaatregelen genomen. Terwijl we een aantal daarvan, met een beetje fantasie, bijna 1-op 1 van computerbeveiliging kunnen overnemen.
Pips ogende collega’s
Wees bijvoorbeeld, net als een virusscanner, alert op ‘signalen’ zoals een snotterende of wat pips ogende collega. En als je weet dat je niet klakkeloos een bijlage moet openen, stap dan tijdens een griepepidemie ook niet klakkeloos op iedereen af. Een uurtje (onnodig) internet open laten staan betekent de deur open zetten voor honderden virusaanvallen. Vermijd daarom ook in het echte leven drukke plekken en zorg bijvoorbeeld voor flexibele lunchtijden voor uw werknemers. Zorg ook voor een gezond cateringaanbod in de kantine met voldoende fruit en smoothies. Andere handige tips die we tegen kwamen zijn onder andere:
- Ga (tijdelijk) meer thuiswerken (wees wel voorzichtig met die ‘extra knuffels’ van uw eventuele kinderen)
- Bezoek uw relaties wat vaker virtueel via video- c.q. teleconferencing
- Reinig werkplekken vaker en intensiever
- Ziek eerst uit voordat u weer aan het werk gaat
- Stap wat vroeger uw bed in
Tot slot kunt u indirecte schade beperken door nu al in kaart te brengen welke van de door u geproduceerde producten en diensten klanten echt nodig hebben tijdens een grieppandemie. Dat zou zomaar een SAP-oplossing kunnen zijn. Daar wordt immers iedereen ‘beter’ van…