Werken met SAP stoffig? Het is maar hoe je het bekijkt. In eerdere blogs hebben we al uitstapjes gemaakt naar het Formule 1-circus, Hollywood en zelfs mini-robots in ons bloed. Ons laatste uitstapje ging naar Zuid-Amerika, in dit geval letterlijk. Het leverde een fraai verhaal op over kunst- en vliegwerk, globalisering en overleven met Uber.
Belastingontduiking
Kort voor onze vakantie kregen we een ietwat alarmerend telefoontje over een wereldwijd project voor een internationaal farmaceutisch bedrijf dat onder meer veterinaire vaccins ontwikkelt. Bij de uitrol van de software in kwestie was men ‘vergeten’ om een stuk e-invoicing te regelen. Elektronisch factureren wordt in veel landen door de overheid voorgeschreven, deels als middel tegen belastingfraude. Het ging concreet om vestigingen in Peru en Colombia, waar belastingontduiking – net als in andere landen in dat deel van de wereld – zo’n beetje een nationale sport is. Met als gevolg dat we daags na de zomervakantie alweer op Schiphol stonden met tickets voor São Paulo om in de Braziliaanse miljoenenstad, samen met een projectpartner, een interface in elkaar te timmeren.
Nailed it!
Dit is weliswaar geen rocket science maar de tijd die ons was gegund maakte het tot een flinke uitdaging. Waar daar normaliter een tot enkele maanden overheen gaat, inclusief testen en valideren, krijgen wij zomaar tien dagen! Vele scenario’s, debit/credit flows en mappings later konden we concluderen: we nailed it! (in alle bescheidenheid uiteraard). Met het oog op de beoogde uitbreiding naar landen als Chili en Argentinië hebben we de interface meteen ook voor die landen geschikt gemaakt. Als u in een internationale organisatie werkt, is e-invoicing trouwens iets om eens goed over na te denken. Niet alleen vanuit efficiencywinst maar ook omdat het in de lift zit en steeds meer nationale overheden het verplicht stellen. We hebben als Vigour Consulting niet voor niets al vergelijkbare oplossingen gebouwd in landen als Portugal, Spanje, Polen en Italië.
Een belevenis
São Paulo was trouwens best een belevenis. Niet dat er veel te doen is, op een interessant bezoek aan de oude wijk Liberdade en een afgesloten Paulista Avenue na. Nee, het zijn vooral de vele sloppenwijken, slechte infrastructuur en overvolle 15-baanswegen die ons nog lang zullen bijblijven. Lang leve Uber! Of: hoe een bedrijf met fraaie technologie ons leven weliswaar niet op z’n kop zet, maar wel een stukje aangenamer maakt. En je komt nog eens iemand tegen want we liepen volkomen toevallig een projectpartner tegen het lijf. Dat was ons met een concrete afspraak in een stad met 15 miljoen inwoners waarschijnlijk nog niet eens gelukt. Een lang verhaal kort: onze industrie is zo gek nog nie!