Telebankieren, navigatie en zelfs zelfrijdende auto’s. Maar ook je boodschappen laten bezorgen en straks afrekenen zonder kassa en met gezichtsherkenning (u weet wel: Amazon Go). Het wordt ons allemaal wel erg makkelijk gemaakt. Nadelen aan onze gemakzucht zijn er helaas ook te over en die hebben verstrekkende gevolgen. Gevolgen die we vaak, gemakshalve, zoveel mogelijk naast ons neerleggen.
Hondenuitlaatrobot
Met uitzondering van onze vingers en ogen die we maar niet van ons mobieltje af kunnen houden, bewegen we steeds minder. We worden, als we niet uitkijken, ook steeds luier. Vooral jongeren kunnen er wat van. Wat veel van hen betreft kan de eerste hondenuitlaatrobot niet snel genoeg op de markt verschijnen. Een wandeling van pakweg een kwartier wordt al snel als een expeditie gezien en voor een frisse neus zet je gewoon een raam open. De neveneffecten van met name communicatietechnologie zijn ons inmiddels ook wel bekend. Die slorpt ogenschijnlijk het leeuwendeel van de door alle gemakvoorzieningen vrijgekomen tijd op. Daar staat wel wat ‘positiefs’ tegenover, zeker met de ‘social’ media.
Zoooo 2010!
Grappig genoeg is een platform als WhatsApp groot geworden omdat het zo ‘makkelijk’ is. Even snel laten weten waar je bent of wat er speelt. Dat je door de stortvloed aan appjes na een paar minuten al niet meer weet wie er nou op welk berichtje reageert, nemen we op de koop toe. Even bellen is geen optie. Dat is zoooo 2010! Maar goed, het is naar verluid een sociaal medium. Wie nog wel eens van het openbaar vervoer gebruik maakt, krijgt een heel andere indruk. Je kunt bij wijze van spreken in je ondergoed de bus in stappen zonder dat iemand het heeft opgemerkt (tenzij iemand het op social media deelt natuurlijk, dan wel). Niet dat we bij Vigour nou helemaal tegen zijn, maar wat meer bewustzijn kan geen kwaad.
Klakkeloos doorsturen
Dat gemak kan ons richting 25 mei (u weet wel, de AVG) nog wel eens parten gaan spelen. Je goed voorbereiden is een hoop gedoe en het is allemaal niet ‘gemakkelijk’. Gemakzucht is echter wel een deel van de verklaring waarom de nieuwe regelgeving er komt. Want hoe makkelijk laten we iets slingeren bij een printer, sturen we een mailtje met bijlage klakkeloos door en melden we ons via Facebook aan bij allerhande diensten. Zonder ons te realiseren welke persoonlijke gegevens we daarmee allemaal doorspelen. Hoe vaak heeft u bij het downloaden van appjes al ‘ja’ geklikt op de vraag of de app toegang mag krijgen tot uw locatiegegevens, camera en wat al niet meer?
Gemak dient de mens maar zeker ook kwaadwillenden! Als we met z’n allen net even wat scherper op dat soort zaken zijn, overleven we die AVG ook wel. Met gemak!