Ook dol op grappige maar zinloze weetjes? Mooi. Enig idee hoeveel resultaten de zoekterm ‘Brexit’ in Google oplevert? Ruim 370 miljoen, althans op het moment dat we dit schrijven. Dat betekent dat er sinds het referendum in 2016 per dag zo’n 280.000 hits bij zijn gekomen! Moet er dan echt nóg één bij? Ja, dat moet (voor SAP-gebruikers).
Geen Intrastat meer
Net als andere ERP-leveranciers (voor de gelegenheid maar even ‘Exit Resource Planning’ genoemd) heeft ook SAP te maken met wat er aan de overkant van de Noordzee allemaal wel (en niet) besloten wordt. En dus ook veel gebruikers en consultants. In de zogenoemde OSS notes die SAP intern gebruikt om zaken als veranderingen, patches en correctie-instructies te communiceren, neemt Brexit een steeds prominentere plaats in. Vanaf het moment dat het VK daadwerkelijk de EU verlaat (en dus niet tijdens een overgangsregeling), dan is registratie in Intrastat bijvoorbeeld niet meer nodig. Maar daar blijft het uiteraard niet bij.
Aanpassing master data
Het VK wordt dan een extern land en dus moeten er in voorkomend geval onder meer andere btw-codes aan alle master data worden gehangen. Deze codes zijn dezelfde als die voor handel met de VS gelden. Dit staat nog los van de eventuele, tijdelijke aanpassingen wegens een regeling voor uitgestelde btw-betaling (Postponed Accounting Scheme). Maar ook daarmee zijn we er nog niet, want er is nog een tamelijk onduidelijke en uiterst gevoelige grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Zolang die grens niet hard is (de ‘backstop’), kunnen goederen dus zonder registratie de grens over, wat belastingontduiking in de hand werkt.
Noord-Ierland ‘bestaat’ niet
Als Noord-Ierland als enige onderdeel van het VK wel bij de EU blijft, dan lopen we tegen het ‘probleem’ aan dat Noord-Ierland als land binnen SAP helemaal niet bestaat. Wel zijn er inmiddels rapportagemogelijkheden in SAP beschikbaar om toch aangiftes voor dit land te doen op basis van btw-nummers. Officieel zal dat ‘pas’ eind van het jaar gaan gelden, maar hoe zeker is dat nog? Ondertussen vind er, net als bij Vigour, overal frequent overleg plaats met klanten over hoe hierop voor te bereiden. Dat kost op nationale schaal een vermogen. Weliswaar geen 150 miljard die het VK al aan schade heeft geleden, maar toch.
Weg uit Engeland
Zo hebben wij een Amerikaans farmaciebedrijf als klant, met vestigingen in onder andere Nederland. Belastingcodes en master data zijn voor hen nog het kleinste probleem. Tot op heden werd de totale kwaliteitscontrole voor de hele EU vanuit het VK gedaan. Dit gaat vanwege Brexit binnenkort vanuit Spanje gebeuren, met alle kosten van dien. En zij zijn uiteraard bepaald niet de enige. Alsof het allemaal nog niet gek genoeg is, dringen de Schotten ook nog even aan op een eigen referendum om juist uit het VK te stappen teneinde zelf in de EU te blijven. Dat verzoek mag dan voorlopig zijn afgewezen, maar de geschiedenis leert dat dit volkje zich niet zomaar bij dergelijke beslissingen neerlegt…