Bijna anderhalf jaar na de invoering van de AVG is het opvallend stil geworden. Gelukkig maar, want de angst en paniek die de privacywet teweeg bracht, heeft in meerdere opzichten meer kwaad dan goed gedaan. Het was voor velen het zoveelste bewijs dat de overheidsbemoeienis groter is dan de meesten van ons lief is. Ondertussen zijn er gebieden waar beveiliging wel degelijk een steuntje kan gebruiken. Maar laten we dat toch vooral zelf oplossen.
Geen gêne
Dat ‘kwaad’ zit hem met name in de forse investeringen die veel bedrijven hebben gedaan. Complete riskmanagementafdelingen zijn opgetuigd en vaak dure consultants zijn betaald om toch maar geen boetes te krijgen. Je zou er failliet aan kunnen gaan! Daar komt nog bij dat de AVG eigenlijk nooit helemaal ‘af’ is. Het meest positieve wat je ervan kan zeggen, is dat de AVG de bewustwording bij bedrijven en organisaties sterk heeft vergroot. En daar was het allemaal ook om te doen. Maar of dit nou de manier was? Het lijkt er sterk op dat men zich in Brussel en Den Haag meer zorgen maakt om onze veiligheid dan wij zelf. Het feit dat veel mensen op Facebook nog altijd zonder enige gêne de meest privacygevoelige zaken delen, is wat dat betreft veelzeggend.
Warshipping
Als het aan politici ligt, dan dragen we voortaan ook allemaal een kogelvrij vest uit angst voor een aanslag. Toch lopen we met z’n allen gewoon weer over straat en accepteren we als burgers en bedrijven dat een zekere mate van risico iets is waar we mee moeten leven. En daar blijkbaar ook toe in staat zijn. Sommige mensen mijden tegenwoordig massale evenementen, terwijl diegenen die er wel op af gaan toch net wat alerter zijn dan vroeger. Het feit dat we criminelen nooit helemaal voor kunnen zijn, is iets wat we als mens allang een plaats hebben gegeven. Neem het nieuwe fenomeen warshipping. U weet wel, die postpakketjes met een ingebouwde mini-computer die, eenmaal bij de voordeur, automatisch verbinding maakt met je wifi-netwerk. IBM waarschuwt ervoor, maar het is wachten op het volgende slachtoffer.
Siri, Alexa en Google Assistant
Dat nieuws bracht ons op de beveiliging van nieuwe technologie, en dan vooral het gebrek daaraan. Zijn uw en mijn privacy wel gegarandeerd als de buurman een beveiligingscamera ophangt? En horen digitale assistenten als Siri, Alexa en Google Assistant echt alleen onze commando’s of misschien nog veel meer? Gebruiken wasserijen chips in kleding echt alleen voor track & trace met behup van rfid-scanning? En hoe waterdicht is de beveiliging van de locatiefunctie Snap Map van Snapchat? Wat dichterbij ons eigen huis hebben we soms onze twijfels of klanten die werken met SAP wel ‘safe’ zijn. SAP werkt met de zogenoemde ‘segregation of duties’ en stuurt gebruikers wel safety notes, maar dat is in wezen vrijblijvend.
Dat gezegd hebbend, hebben we toch maar mooi ons steentje bijgedragen aan meer awareness ten aanzien van beveiliging. Maar hou het onder ons hè? Want anders gaan er in Brussel weer alarmen af en dat willen we natuurlijk voorkomen…