Algoritmes. You either love them or hate them. Er zijn mensen die zelfs letterlijk verliefd worden op een chatbot, terwijl anderen spreken over ‘weapons of math destruction’. Sceptici zien in deze ontwikkelingen decennia oude voorspellingen uitkomen en vrezen op termijn een overheersing door robots. Bij SAP is men minder pessimistisch en spelen algoritmes, in de vorm van AI en Machine Learning, een steeds belangrijkere rol.
Virtuele helpdesk
Simpel gezegd gaat het bij kunstmatige intelligentie (AI) vooral om het bouwen van algoritmes, terwijl Machine Learning (zoals SAP Leonardo) een verzamelnaam is voor toepassingen ervan. Hoewel ML nog een grote toekomst tegemoet gaat, is het de kinderschoenen al een beetje ontgroeid. Sterker nog, we zijn er allemaal al mee in aanraking geweest in de vorm van chatbots. U weet wel, die virtuele helpdeskmedewerkers van bijvoorbeeld energieleveranciers en verzekeraars. Daarbij wordt, net als bij Conversational AI van SAP, gebruik gemaakt van NLP-technologie (natuurlijketaalverwerking) waarmee bots mensen een beetje gaan ‘begrijpen’. En er dus minder expliciet geprogrammeerd hoeft te worden.
Voorspellingen komen uit
Andere toepassingen uit het dagelijkse leven zijn productaanbevelingen op Amazon, gezichtsherkenning op Facebook, suggesties voor de snelste route op Google Maps en virtuele assistenten zoals Siri (Apple), Google Home en Amazon Echo. Grappig genoeg worden hiermee contouren zichtbaar van een wereld die halverwege de vorige eeuw al door mensen werd voorspeld. Dat was zoals vaker voer voor de filmindustrie met Back to the Future (jaren 80) als exponent. Hoewel toen nog vaak afgedaan als fantasie, zijn er opvallend veel voorspellingen uit die klassieker al uitgekomen. Zoals: vingerafdrukscanners, tablets, videobellen, augmented reality, cameradrones, vliegende skateboards (de hoverboard) en vliegende auto’s.
Verliefd op een chatbot
Voor zelfstrikkende schoenen die in de film te zien waren, leek het nog iets te vroeg. Leek. Want inmiddels heeft sportkledinggigant Nike met Electric Adaptable Reaction Lacing ook daar iets op gevonden. Al met al draait het in BTTF vooral om de fun. Voor de donkere kant van (toekomstige) technologie, inclusief AI en ML, kun je tegenwoordig terecht bij Black Mirror op Netflix. Het zou ons niet verbazen als daar eerdaags een aflevering te zien is waarin de liefde tussen een mens en een chatbot vreselijk uit de hand loopt. Hopelijk heeft die serie minder voorspellende waarde, al moeten we er zeker met z’n allen voor waken dat we als mens ‘in control’ blijven. Te meer omdat domweg de stekker eruit trekken, mocht het ooit helemaal mis gaan, er niet bij zal zijn. Dan stort alles immers als een kaartenhuis in elkaar.
We zijn, net als u, benieuwd wat 2020 ook op technologiegebied gaat brengen. Misschien wordt het wel het jaar van de virtuele opvoedassistent, of van de ‘blogbots’. Tot die tijd blijven we onze blogs gewoon lekker zelf schrijven. Sommige dingen zijn ook gewoon te leuk om te automatiseren.