Heeft u een productie-, assemblage- of handelsbedrijf en loopt u wel eens aan tegen zaken als te late (externe of interne) aanleveringen, voorraadverschillen en/of planningsproblemen? Dan kunnen de komende paar minuutjes leestijd wel eens zeer goed besteed zijn. SAP beschikt namelijk ook op het gebied van magazijnoptimalisatie over zeer nuttige, en vaak onbenutte, functionaliteit.
‘Kanban’
In genoemde werkomgevingen wordt voor procesoptimalisatie vaak naar Japan gekeken, waar methodieken als Lean en World Class Manufacturing worden toegepast. Dat is bij magazijnoptimalisatie niet anders, al heet het daar ‘kanban’. De kern van kanban is het visualiseren van processtappen met behulp van (gekleurde) bordjes of kaartjes. Elk kaartje vertegenwoordigt een product in een productieproces en de beweging ervan, in dit geval door een magazijn. Dit kan met name van pas komen bij het order picken van veelgebruikte artikelen of onderdelen die dus regelmatig moeten worden aangevuld vanuit de bulklocatie (replenishment). Denk hierbij aan spijkers, schroefjes, omdozen en ga zo maar door.
Just-in-time
Omdat een pick area beperkt is in omvang, wil je daar niet teveel voorraad hebben staan. Te weinig voorraad leidt echter weer tot kostbaar oponthoud. Een voorbeeld bij bevoorrading met kanban is het tweebakken- of two bin-systeem. In een eerste bak ligt de werkvoorraad die men gebruikt voor de productie. In een tweede bak ligt een reservevoorraad. Zodra de eerste bak leeg is, haalt men de kanban uit de bak. Deze wordt als signaal voor herbevoorrading gebruikt. De tweede bak schuift nu naar voren. Als de herbevoorrading heeft plaatsgevonden, bijvoorbeeld middels barcodescanning, is het systeem weer in balans. Zodra de tweede bak leeg is, begint de herbevoorrading opnieuw met behulp van de steeds in de bak zittende kanbankaart.
In SAP zitten volop faciliteiten die kanban ondersteunen, vaak zonder dat gebruikers daar weet van hebben. Schiet dus gerust eens een van onze consultants aan voor uitleg over deze mogelijkheden. Want een inefficiënt magazijn, dat hoeft u toch niet te ‘picken’?