SAP TechEd 2018: chatbots, ‘Code Jams’ en cloudvrees

Onze Developer Remco Broen was eind oktober voor het jaarlijkse ‘uitje’ weer afgereisd naar Barcelona. Niet zoals velen voor een bezoek aan het beroemde stadion Camp Nou maar voor de jaarlijkse SAP-beurs, de TechEd. Ook zonder de onnavolgbare dribbels van Lionel Messi of het zoveelste ‘bijtincident’ van Luis Suárez wist Remco zich prima te vermaken. Hij zette liever zijn tanden in de nieuwste SAP-snufjes en kwam opvallend enthousiast terug.

Erg interactief

Om de vergelijking met voetballen door te trekken, zou je de TechEd een beetje kunnen zien als de Champions League op het gebied van ERP. De ‘aftrap’ werd genomen door SAP-topman en keynote speaker Björn Goerke, waarna in dit geval duizenden ‘spelers’ een plekje zochten in het speelveld. Remco: “Je kon weer van alles zien en doen, van lezingen en workshops tot tutorials en ‘Code Jams’. Heel veel interactie in elk geval. Daarnaast levert netwerken vaak toch weer een extra opdracht op. Twee ontwikkelingen sprongen er voor mij uit, namelijk AbapGIT en SAP CoPilot. De eerste is een hulpmiddel bij en aanvulling op het transportmanagementsysteem.”

Eigen AI-chatbot

“Wijzigingen bij klanten komen tot stand via zogenoemde transporten van development naar kwaliteit en vervolgens naar productie. Als er iets fout gaat dan kost het veel tijd en stappen om allerlei gerelateerde zaken terug te draaien, te corrigeren en weer te transporteren. Met AbapGIT kun je heel snel, via een soort bibliotheek met coderingen, de vorige versie terugzetten en daar word niet alleen ik maar ook de klant blij van. SAP CoPilot is op zijn beurt een AI-chatbot, vergelijkbaar met consumententoepassingen als Google Assistant, Alexa van Amazon en Siri van Apple. Met deze conveniencetechnologie kun je onder andere via spraak allerlei opdrachten geven en zaken als rapportages en lijsten opvragen.“

‘Keep the core clean’

“Ook IoT en Machine Learning ontwikkelen zich bij SAP steeds verder. Hetzelfde geldt voor SAP in de cloud, al verloopt die acceptatie vrij traag. Met uitzondering van jonge bedrijven zijn veel klanten sowieso terughoudend ten aanzien van SAP in de cloud en willen bovendien niet af van SAP GUI, waar SAP zelf veel geld en energie in heeft gestoken. SAP wil daarentegen meer regie voeren onder het motto ‘Keep the core clean’. Het feit dat zij weliswaar nieuwe functionaliteit ontkoppelen maar de oude ook nog laten bestaan, geeft wel aan dat zij ook inzien dat de transitie langzaam zal verlopen.”