Jippiekajee, ik zit in de ICT!

ICT is een mooi vak, echt waar. Zeker nu technologie meer dan ooit bepalend kan zijn voor het succes of falen van bedrijven. We faciliteren en passant de veelgehoorde wens om 24/7 bereikbaar te zijn en wereldwijd te kunnen opereren. Dat levert echter ook wel eens het nodige kunst- en vliegwerk op. Afgelopen week voelde ik me op momenten zelfs een minder stoere variant van Bruce Willis in Die Hard. In tegenstelling tot de acteur kon ik het bekende ‘Yippee Ki Yay’ echter niet meer over de lippen krijgen. Het leverde wel een SAP-pig verhaal op.

Doemscenario

Veel ellende draaide om de zogenoemde transporten waarmee belangrijke wijzigingen of geheel nieuwe objecten van ontwikkel- en testomgeving naar preproductie en uiteindelijk de productieomgeving worden geloodst. Aan deze wijzigingen gaat altijd een CRF, of Change Request Form, vooraf. Ingrijpende wijzigingen in een SAP-systeem kunnen makkelijk 15 tot 20 transporten bevatten. Omdat deze elkaar snel kunnen opvolgen, bestaat er altijd een zeker risico dat het ene transport het andere als het ware inhaalt. En kun je per ongeluk ook een oude versie terugzetten met als gevolg dat nieuw gemaakte definities ontbreken. Het doemscenario daarbij is een zogenoemde short dump waarbij alle processen stilvallen. En precies dat gebeurde op de eerste dag van de bewuste week.

Middernacht

Vaak kan de supportorganisatie, die de transporten regelt, dit zelf oplossen. In dit geval niet dus konden wij als tweedelijnssupport om 19.30 uur opdraven. Na urenlang zoeken en analyseren was de fout rond middernacht opgelost. Twee dagen later gebeurde dit bij dezelfde klant nogmaals maar nu met een ander transport. En uiteraard niet om negen uur ’s ochtends maar wanneer je op het punt staat naar huis te gaan omdat vrouwlief die avond weg moet. Terugvallen op papieren processen is weliswaar de procedure maar eigenlijk geen optie. Weer een dag later werden we voor een andere klant onverwachts een meeting ingetrokken voor een vulnerability report.

Extra hersens

Men keek anders tegen bepaalde veiligheidsrisico’s aan dan wij maar de klant is koning dus moest dat binnen enkele dagen klaar zijn. Complicerende factor in dit verhaal is dat veel bedrijven wereldwijd opereren waardoor er vrijwel altijd wel iemand in de organisatie aan het werk is. Dus liggen weekenden voor de hand voor onderhoud. Dag plannen met het gezin! Normaliter ben ik wat terughoudend waar het gaat om Artificial Intelligence maar deze week had ik wel wat extra hersens kunnen gebruiken!

Jochem Dekkers

Directeur Vigour Consulting