Spiegeltje, spiegeltje...

Beroepsdeformatie. We hebben er allemaal wel eens last van en het kan allerlei gezichten aannemen. Vaak komt het erop neer dat je zelf bepaalde zaken niet meer ziet die anderen buiten je vakgebied nog wel opvallen. Zo probeerde ik laatst iemand enthousiast te maken voor mijn werk en al snel vlogen termen als transfer orders, RF-scanning en queues over mijn lippen. Mijn gesprekspartner prikte echter bijna achteloos door deze imponeertechniek heen en lichtte er spontaan een element uit waar ik vervolgens zelf van onder de indruk raakte!

‘Pillenboer’

Ik had hem namelijk in grote lijnen uitgelegd dat ik al meer dan een jaar bezig ben met het digitaliseren van magazijnstromen bij een internationaal farmaceutisch bedrijf. Natuurlijk voor het dramatische effect tussen neus en lippen door verteld dat alle magazijnlocaties tot in de VS toe ook interesse hebben getoond. Uitgelegd dat men tot voor kort nog deels met bonnetjes werkte en dankzij ons, met behulp van een browsertoepassing op een RF-scanner en een soort uitgerekte transfer order, nu veel efficiënter kan werken met veel minder kans op fouten. Juist omdat er aan ingrediënten voor medicijnen veel logistieke transacties kleven zoals afwegen, mengen, soms invriezen en weer ontdooien etcetera. Zegt mijn gesprekspartner, die bekend bleek te zijn met de farma-industrie: “Je mag wel trots zijn dat zo’n pillenboer dat allemaal aan jullie toevertrouwt! Want als er ergens scherp toezicht is, dan is het wel in die branche!”

Gesloten systeem

‘Die gasten worden door autoriteiten als de FDA, de Amerikaanse Food and Drug Administration , met allerlei audits compleet doorgelicht. Validatie enzo. Alles moet daar 100% kloppen. Echt alles. Dus dat jullie zorgen voor zo’n gesloten, logistiek systeem dat is natuurlijk top.’ Hmmm, daar had hij wel een punt en één waar ik zelf niet nadrukkelijk bij had stilgestaan. Hij hield me in wezen een spiegel voor en wat ik daarin zag beviel me eigenlijk wel! We mogen er inderdaad best een beetje trots op zijn dat bedrijven dit soort delicate processen aan ons toevertrouwen . Tuurlijk, we hebben veel ervaring en ook in die tak van sport, maar dan nog. De eerstvolgende keer dat ik bij de apotheek in de rij sta, weet ik in elk geval waar ik het over kan hebben.

Jochem Dekkers

Directeur Vigour Consulting