Robots in je bloed? Niet omdat het kan maar omdat het moet!

Bij Vigour Consulting werken we op een zeer boeiend snijvlak van ontwikkelingen als Big Data, Artificial Intelligence, Machine Learning en IoT (Internet of Things). Diverse toepassingen daarvan hebben een hoog fun-gehalte zoals de Formule 1 en de filmindustrie waar we eerder al over schreven. Andere zijn beduidend serieuzer en in potentie zelfs levensreddend, zoals het terrein van Internet of Nano Things.

Nanobots

Deze technologie, waarbij gebruik wordt gemaakt van minuscule objecten, wordt her en der al toegepast. In de gezondheidszorg wordt hard gewerkt aan het monitoren en genezen van het lichaam door middel van mini-robots of ‘nanobots’. Dat gaat ’straks ‘ dus nog wel een stukje verder dan het horloge van Apple dat als service de hartslag van de drager in de gaten houdt. Eenmaal ingespoten in ons bloed gaan de nanobots niet alleen virussen en andere ellende detecteren maar ook doodleuk medicijnen op precies de juiste plek afleveren.

Langer leven?

Maar dat is nog niet alles. De verzamelde informatie kan in theorie gewoon realtime en draadloos naar je huisarts of een specialist worden gestuurd. Hij of zij is dus al eerder op de hoogte van een ziekte of kwaal dan de patiënt zelf. Dat staat nog even los van de mogelijke kostenbesparingen in de zorg die waarschijnlijk een stuk minder microscopisch zijn. Ook over de volgende stap wordt al driftig nagedacht, namelijk het verlengen van ons leven!

‘Bigger data’

Hobbels zijn er natuurlijk ook. Zoals de zorg om bescherming van alle persoonlijke data, heel actueel met de komst van GDPR (General Data Protection Regulation) vanuit Brussel. Al die extra data zullen bovendien de bestaande netwerken flink gaan (over)belasten. Ook hier blijkt de natuur ons trouwens mijlenver vooruit. Zo wordt er beweerd dat alle data die wereldwijd op internet staan op slechts één kilo DNA passen. Dat maakt je als mens weer even heel (‘nano’) klein...