Helemaal ‘in de clouds’ met HaaS

We weten het allemaal wel: ERP heeft tot doel om de productiviteit van organisaties te maximaliseren, kosten te beheersen en optimaal te voldoen aan klantwensen. Dat kan omdat in een ERP-systeem alle relevante bedrijfsprocessen samenkomen. Hoewel ooit vooral ontwikkeld voor groothandels en productiebedrijven zijn ERP-systemen vandaag de dag voor alles en iedereen beschikbaar. Nou ja, iedereen.

Langdurige goochelact

Voor bedrijven en overheden, klein of groot, is er volop keus en nog betaalbaar ook. Zeker met de komst van SaaS. Er is echter een segment van miljoenen mensen dat categorisch wordt genegeerd: gezinnen! Het runnen van een samengesteld gezin met vier kinderen en een viervoetertje lijkt namelijk vaak meer op een langdurige goochelact dan gericht opvoeden. De bemoeienis van twee exen ‘only adds to the chaos’. Hetzelfde geldt trouwens voor niet-parallelle school- en sportroosters. Die chaos varieert van pak ‘m beet langs elkaar heen werken op inkoopgebied (‘Had net even gezegd dat je schroeven nodig hebt. Ik kom net van de Gamma’. Of: ‘Had jij Eneco nou betaald of moet ik dat doen?’) tot veelvoorkomende logistieke irritaties als ‘Waar heb je mijn sleutels gelaten?’en: ‘Wie heeft de laatste wc-rol gebruikt?’. Hoe heerlijk zou het zijn om in één oogopslag alle gezinsprocessen in beeld te hebben?

Hoe automatiseer ik mijn gezin?

Lange tijd heb ik me afgevraagd hoe mijn moeder dat vroeger toch deed met drie kinderen. Maar misschien moet ik een antwoord zoeken op de vraag ‘Hoe automatiseer ik mijn gezin?’. Per slot van rekening wil ik ook thuis maar al te graag profiteren van meer productiviteit, lagere kosten en een hogere kindtevredenheid. Maar waar is een deugdelijk FRP-systeem (Family Resource Planning) als je het nodig hebt? Er gloort echter hoop. Onlangs zag ik bij RTL Late Night dat Elon Musk, die van Tesla en SpaceX, de tijd rijp acht om eindelijk microchips in ons brein te implanteren. Op die manier kunnen we straks zelfs elkaars gedachten lezen en komt Internet of People een stapje dichterbij. Ik zie het al helemaal voor me: vrouwlief komt thuis en roept ‘Wat ik nu toch heb meegemaakt!’. Verder komt ze niet meer want dat weet je inmiddels natuurlijk al. Geweldig!

‘Gesloten’ kinderen zijn er ook niet meer en dat scheelt weer veel bezoeken aan de kinderpsycholoog. En verkeerd interpreteerbare signalen tussen partners behoren dan ook tot het verleden. Je kunt elkaar immers als een boek lezen. Nee, wat mij betreft krijgen Saas, PaaS en IaaS er snel een broertje bij, namelijk HaaS Happiness as a Service). Bij het idee alleen al ben ik al een beetje ‘in de clouds’.

René van Krugten

gastblogger