Het (tot voor kort) best bewaarde geheim van de Formule 1

‘Deze top 10-klassering van Fernando Alonso is mede mogelijk gemaakt door SAP’. Zo zou het kunnen klinken wanneer de F1-coureur weer een goede prestatie heeft neergezet. SAP is namelijk al een tijdje co-sponsor van team McLaren Honda en met het SAP HANA-platform een onmisbare schakel in de prestaties van de bolides en bestuurders. En daar blijft het niet bij.

Miljarden gegevens

Alles is gebaseerd op big data, van het aerodynamische design van de auto’s tot de beslissingen tijdens de race. McLaren Honda analyseert de realtime data van meer dan 160 sensoren in de wagens. Dat varieert van de temperatuur van de banden en de motor tot de temperatuur en stand van alle vleugels en spoilers. Deze data komen terecht op een interface, zodat de teams die de coureurs aansturen bijvoorbeeld precies weten wanneer er een crash dreigt en het dus de hoogste tijd is voor een pitstop. De talloze gigabytes aan ruwe data komen ook na de finish goed van pas. De bolides worden namelijk elk jaar vrijwel volledig opnieuw ontworpen op basis van de miljarden gegevens die tijdens het racen zijn verzameld.

‘Die Mannschaft’

Dat SAP-technologie bepaald niet saai is, bleek al uit een vergelijking die we in een eerdere blog maakten met films als Terminator en Avatar. In de sportwereld blijven ERP-toepassingen niet beperkt tot de racerij. Het Duitse nationale voetbalelftal werd in 2014 uiteraard hoofdzakelijk wereldkampioen dankzij de spelers maar ook hier speelde technologie een balletje mee. Acht camera’s op het veld verzamelden data die werden omgezet naar simulaties en grafieken. De trainers bestudeerden de informatie op tablets en wijzigden aan de hand daarvan de speelstijl, zodat een speler de bal gemiddeld slechts 1,1 seconden had waar dat eerder nog 3,4 seconden was.

Zelfs Cirque du Soleil

Mede dankzij die snelle balcirculatie werden de Brazilianen in de halve finale met 7-1 weggespeeld, hoewel Duitsland maar net iets meer balbezit had. En wat te denken van een heel ander ‘circus’ namelijk Cirque du Soleil waar SAP ook bij betrokken is. Of de medische wereld waar verbinding met ambulances zijn gemaakt zodat het medisch onderzoek al kan beginnen voordat de patiënt in het ziekenhuis arriveert. Tijd is dan, net als in Formule 1, bijzonder kostbaar en zelfs van levensbelang. ERP niet hip? Echt wel!