De wereld van The Terminator, Avatar en ... SAP!

Bij Vigour houden we wel van een goede film. Vooral voor een goede science fiction willen we de gang naar de bioscoop nog wel eens maken. Dat is natuurlijk geen toeval want technologie speelt ook in ons werk de ‘hoofdrol’, zij het wat minder fictief. Alhoewel. Een nadere analyse van klassiekers als The Terminator en Avatar levert opvallende overeenkomsten op met een ontwikkeling waarin SAP voorop loopt: Internet of Things.

‘Skynet en Eywa’

Ga maar na: in The Terminator probeert Skynet, een zelfdenkend computernetwerk met overal ter wereld sensoren, de wereld te vernietigen. In Avatar gebruikt Eywa, een soort Moeder Aarde van Pandora, haar wijdvertakte biologische sensoren om de vernietiging door een militaristische organisatie juist te voorkomen. In beide gevallen leveren de sensoren realtime informatie over mensen, omgevingsfactoren en dergelijke. Zonder die data zouden Skynet en Eywa niet meer zijn dan een nutteloze database. Ook Internet of Things (IoT) bestaat bij de gratie van sensoren, een wereldwijd netwerk (internet) en databases. Zet daar de juiste tools op voor high performance analytics en de mogelijkheden zijn eindeloos.

Machine-to-machine communicatie

In en rond het huis, het domein van de domotica, zijn er al de nodige toepassingen. Denk aan intelligente home cinema-systemen of het, al dan niet op afstand, regelen van licht, muziek en energiegebruik. Bij bedrijven zijn er al zelfrijdende heftrucks en machine-to-machine communicatie (M2M). Ook een van de belangrijkste bedrijfsmiddelen wordt hier en daar gelukkig al in IoT geïntegreerd: koffie! Steeds meer koffieapparaten houden zelf hun service- en voorraadniveau bij en sturen automatisch berichten naar de leverancier dan wel de dichtstbijzijnde servicemonteur voor actie. En die krijgt er natuurlijk meteen een routebeschrijving bij. Voor IoT kan SAP met name haar HANA-platform (High Performance ANalytic Appliance) inzetten. Samen met Philips werkt SAP momenteel bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van een ‘slim’ systeem dat stoplichten met auto’s laat communiceren.

Groene golf

Door tijdig aan te geven hoe lang het duurt voordat het komende stoplicht op groen gaat of hoeveel tijd je nog hebt om groen te pakken, krijgt de ‘groene golf’ een extra duwtje in de rug. Welke toepassingen er allemaal nog gaan volgen is niet in te schatten, maar we zijn ervan overtuigd dat het er talloze zijn. Die zullen de wereld hoogstwaarschijnlijk niet redden en vernietigen al helemaal niet. Maar dat ze het leven thuis en op kantoor een stuk efficiënter en aangenamer gaan maken staat wel vast. En voor het onwaarschijnlijke geval dat James Cameron deze blog onder ogen krijgt: je mag ons altijd bellen voor leuke ideetjes voor een vervolg op Avatar 1 en 2!

Wilt u meer weten over onze diensten op het gebied van systeemintegratie en SAP-beheer? Neem dan contact op met Vigour ICT Consulting.